zaterdag 22 december 2012

Kaart Franse Antillen - Martinique, Guadeloupe, Saint Martin, Saint-Barthélemy

Kaart Franse Antillen; Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy, Saint Martin. Dominica is een onafhankelijk land. Kaart: CIA 
De Franse Antillen is de naam voor de overzeese gebieden van Frankrijk in het Caribische Gebied. Het gebied wordt ook aangeduid als Frans West-Indië. De Franse naam is Antilles françaises.

De eilanden beslaan bij elkaar een oppervlakte van 2.835 km2 en tellen 844.811 inwoners (2008).

De Franse Antillen bestaan vandaag de dag uit 7 gebieden. Dit zijn de eilanden Martinique, Guadeloupe, Saint-Barthélemy en Saint Martin en de eilanden Les Saintes, Marie-Galante en La Désirade die bij Guadeloupe horen.

In het verleden behoorden nog een aantal eilanden in de Cariben tot de Franse Antillen. Dit waren onder meer Tobago, Dominica, Saint Lucia en Haïti.

Haïti verklaarde zich in 1804 tijdens een opstand onafhankelijk van Frankrijk. Frankrijk erkende deze onafhankelijkheid in 1825.

Het eiland Dominica maakte tot in 1783 onderdeel uit van Frankrijk, tot de Britten het eiland overnamen.

Het eiland Saint Lucia was een Franse kolonie tot Groot-Brittannië in 1815 het eiland overnam.

Het eiland Tobago werd door Frankrijk in 1803 aan de Britten overgegeven.

Andere voormalige Franse eilanden in het gebied waren Hispaniola, dat bestaat uit de Dominicaanse Republiek en Haïti, Grenada, de Grenadinen, Sainte-Croix, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Saint Kitts en Nevis, Saint Vincent.

Bestuurlijke status
Saint-Barthélemy en Saint Martin zijn momenteel bestuurlijk een overzeese gemeenschap (collectivité d'outre-mer) van Frankrijk.

Martinique en Guadeloupe zijn op dit ogenblik bestuurlijk een overzees departement (Département d’Outre-Mer; D.O.M). De gebieden zijn elk ook een van de 27 regio’s van Frankrijk.