maandag 2 juli 2012

Kaart Saint-Martin en Marigot, Kleine Antillen

Kaart Saint-Martin: CIA
Saint-Martin is een eiland in Amerika in de Caribische Zee met 35.692 inwoners (2009). De hoofdstad is Marigot en de officiële taal is Frans.

Het Franse Saint-Martin is het noordelijke deel van het eiland Sint-Maarten. De officiële naam van het Franse deel is Collectivité de Saint-Martin.

Het is, evenals het naburige eiland Saint-Barthelemy, bestuurlijk een overzeese gemeenschap (collectivité d'outre-mer) van Frankrijk.

Geografisch wordt Saint-Martin gerekend tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Het eiland ligt ten zuiden van Anguilla en wordt van dit Britse territorium gescheiden door het Anguilla Kanaal. Saint-Martin ligt ten noordwesten van Saint Barthélemy, en wordt daarvan gescheiden door het Saint-Barthélemy Kanaal.

Tot het eiland behoren een aantal omringende eilandjes, waarvan het grootste Île Tintamarre is.

Frans Sint-Maarten was van 1946 tot 2007 een gemeente binnen het departement Guadeloupe. In 2003 koos de bevolking in een referendum voor een zelfstandige status, die in 2007 werd verkregen, met een beperkte autonomie.

Verdrag van Concordia
Op 23 maart 1648 verdeelden Frankrijk en de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlandem het eiland in twee territoria door de ondertekening van het Verdrag van Concordia.

Het Verdrag van Concordia, of het Verdelingsverdrag van 1648, werd getekend door de Franse gouverneur van Sint-Maarten, Robert de Lonvilliers en de Nederlandse gouverneur Martin Thomas, waarbij het eiland Sint Maarten in twee delen werd verdeeld.

Toerisme
Het hoogste punt van het Franse deel van Sint-Maarten is met een hoogte van 424 meter de Pic Paradis.

De belangrijkste inkomstenbron van het eiland is het toerisme.

Vliegveld
Het vliegveld op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is Princess Juliana International Airport. Op het Franse deel ligt bij Grand Case het kleinere L'Espérance Airport.