zaterdag 25 mei 2013

Kaart Martinique en Fort-de-France, Franse Antillen en overzees departement

Kaart Martinique: CIA
Martinique is een eiland in het werelddeel Amerika in de Caribische Zee en telt 396.404 inwoners (2009). De hoofdstad is Fort-de-France en de officiële taal is het Frans.

Het eiland is een overzees gebiedsdeel, een overzees departement (departement d’outremer), en een van de 27 regio’s van Frankrijk. Ter plaatse wordt het eiland Madinine genoemd.

Het eiland ligt ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het ligt ten zuiden van Dominica en 37 kilometer ten noorden van de eilandstaat Saint Lucia. Ten zuidoosten ligt Barbados.

Martinique ligt in het westen aan de Caribische Zee en in het oosten aan het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan.

In het zuiden ligt het aan de Straat van Saint Lucia en in het noorden aan de Martinique Passage.

Martinique behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Het eiland vormt met het 150 kilometer noordelijker gelegen Guadeloupe en de kleinere eilanden Saint-Barthélemy en Saint Martin, het Franse deel van het eiland Sint Maarten, de zogenoemde Franse Antillen.

Dit deel van de Antillen wordt in het Frans Antilles Françaises en soms ook Frans-West-Indië genoemd.

De beste haven van Martinique wordt gevormd door de baai van Fort-de-France, die een oppervlakte heeft van bijna 40 vierkante kilometer.

Prefecturen
De prefectuur van Martinique is Fort-de-France. De drie onderprefecturen zijn Le Marin, Saint-Pierre en La Trinité.

Rivieren
Martinique telt tal van bergstromen. De belangrijkste zijn de Lezarde en de Salée.

Klimaat en vakantie
Martinique kent een tropisch klimaat. De meeste regen valt in de zomer. Het Caribische eiland heeft veel te lijden van cyclonen, stormvloeden en aardbevingen.

Belangrijke toeristische trekpleisters in Martinique zijn de stranden en het vulkanische karakter van het eiland.

Vulkanen Martinique
Het eiland is vulkanisch en zeer bergachtig van karakter. Tot de oudere vulkanen behoren de Vauclin, met een hoogte van 600 meter, de Morne Diamant en de Morne Flambeau.

Tot de jongere vulkanen behoren de Pitons de Carbet en de Mont Pelée. De Mont Pelée is met een hoogte van 1.397 meter het hoogste punt van het eiland.

Steden Martinique
Naast de hoofdstad Fort-de-France zijn een aantal andere steden op Martinique: Le Lamentin, Le Robert, Schœlcher, Le François, Sainte-Marie, Saint-Joseph, Ducos, Marigot.

De belangrijkste zeehaven is Fort-de-France. Het internationale vliegveld is bij Lamentin.

Van Fort-de-France varen regelmatige veerdiensten naar Guadeloupe, Dominica, St. Lucia, Les Saintes en Marie Galante.

Kaart Martinique
Martibique is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk en een van de 27 Franse regio's. Het eiland ligt in de Caribische Zee en de hoofdstad is Fort-de-France.

Kaart Martinique, steden, wegen: CIA