zondag 1 juli 2012

Kaart Saint-Barthélemy en Gustavia, Kleine Antillen, Franse Antillen

Kaart Saint-Barthélemy: CIA
Saint-Barthélemy is een eiland in Amerika in het Caribisch gebied met ongeveer 9.000 inwoners (2012). De hoofdstad is Gustavia en de officiële taal is Frans.

Het eiland ligt in de Caribische Zee ten zuidoosten van Sint-Maarten en Anguilla en ten noordwesten van Saint Kitts en Nevis. Het eiland wordt van Saint-Martin gescheiden door het Saint-Barthélemy Kanaal.

Christopher Columbus noemde het eiland naar zijn broer Bartholomeo.

Het gebied heet officieel Collectivité de Saint-Barthélemy. Het is bestuurlijk een overzeese gemeenschap (collectivité d'outre-mer) van Frankrijk.

Geografisch behoort het tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Het maakt samen met Guadeloupe, Saint-Martin en Martinique deel uit van de zogenoemde Franse Antillen (Antilles françaises), ook wel Frans West-Indië genoemd..

In het Nederlands wordt het eiland ook wel aangeduid als Sint-Bartholomeus.

Saint-Barthélemy was tot 2007, samen met het Franse deel van Sint-Maarten, een onderprefectuur van het overzeese Franse departement Guadeloupe.

Het eiland koos bij een referendum op 7 december 2003, net als Frans Sint-Maarten, voor rechtstreeks zelfbestuur onder Frankrijk.

Het hoogste punt van het eiland is met een hoogte van 286 meter de morne de Vitet.

Saint-Barthélemy wordt omringd door tal van eilandjes, waaronder Chevreau, Coco, Fourchue île Frégate, La Tortue, île Le Boulanger, Les Grenadins, Pain de Sucre, île Pelé, île Petit-Jean, Toc Vers, Gros Îlets, les Saintes.

Toerisme
Saint-Barthélemy is een populaire, en luxe, vakantiebestemming voor toeristen. Het heeft een klein vliegveld. Dit is de Luchthaven Gustaf III.

De belangrijkste haven van het eiland ligt bij de hoofdstad Gustavia.