donderdag 28 juni 2012

Kaart Guadeloupe en Basse Terre, departement Frankrijk, Antillen

Guadeloupe is een Frans overzees departement (Département d’Outre-Mer; D.O.M).in Amerika in het Caribisch gebied met 401.554 inwoners (2009). De hoofdstad is Basse-Terre en de officiële taal is Frans.

De groep eilanden ligt ten noorden van Dominica, ten zuidoosten van Montserrat en ten zuiden van Antigua en Barbuda.

Guadeloupe ligt in het oosten aan het noordelijke deel van de Atalantische Oceaan, in het zuiden aan de Dominica Passage, in het westen aan de Caribische Zee en in het noorden aan de Gouadeloupe Passage.

De archipel wordt tot de Kleine Antillen gerekend die en ligt aan de noordkant van de Bovenwindse Eilanden.

Guadeloupe behoort tot de zogenoemde Franse Antillen. Dit deel van de Antillen wordt in het Frans Antilles Françaises en soms ook Frans-West-Indië genoemd.

Basse-Terre en Grande-Terre
Het hoofdeiland van Guadeloupe bestaat uit twee eilanden, Basse-Terre en Grande-Terre, die door de smalle Rivière Salée van elkaar gescheiden worden.

Grande Soufrière
Het hoogste punt van Guadeloupe is de vulkaan Grande Soufrière met een hoogte van 1.467 meter.

Eilanden
Het departement Guadeloupe bestaat uit de eilanden Basse-Terre, Grande Terre, Marie-Galante, Terre-de-Haut, Terre-de-Bas, La Désirade, Îles de la Petite Terre, Îles des Saintes, dat uit negen kleine eilanden bestaat.

De eilanden Sint-Maarten (Saint-Martin) en Saint-Barthélemy werden in 2007 van Guadeloupe afgescheiden nadat de bevolking van deze eilanden in 2003 voor zelfbestuur had gekozen.

Klimaat en toerisme
Guadeloupe kent een tropisch klimaat dat getemperd wordt door invloeden van zee en de wind van de passaat.

Steden Guadeloupe
Naast de hoofdstad Basse-Terre zijn een aantal steden op Guadeloupe: Pointe-à-Pitre, Sainte-Anne, Petit-Bourg, Le Moule, Sainte-Rose, Capesterre-Belle-Eau, Morne-à-l'Eau, Lamentin, Saint-François.